26.3. 2007 - Na tradíciu spracovania dreva v Rajeckej doline úspešne nadviazala spoločnosť Zruby Rajec. Spoločnosť založil Miloš Bronček v roku 1992 ako drevospracujúcu spoločnosť, tá sa neskôr zamerala na výstavbu zrubových domov.

Drevodom vyrába zruby na kľúč a vyváža ich do Európy.

„Len čo sme sa skontaktovali s odborníkmi z Quebecu v roku 1995, začali sme zhotovovať zruby z masívnej guľatiny. Prví v strednej Európe. Za know-how z Kanady sme zaplatili dodávkami našich zrubov," hovorí. Kým v spomínanom roku zhotovili asi päť stavieb, v tomto roku by ich malo byť už viac ako 60. Domy predstavujú v tejto firme, ktorá je dnes jedným z najväčších európskych výrobcov zrubových domov, až 75 percent produkcie. Takmer tretinu predajú v Českej republike, tretinu vo Francúzsku, v Taliansku, Rakúsku, Chorvátsku a ďalších európskych krajinách a zvyšok na Slovensku.

Zruby ako rodinné domy

Polovica zákazníkov kupuje zrub ako rodinný dom. Jeho cena je v zahraničí o polovicu nižšia ako od západoeurópskeho výrobcu. „Naše zruby majú vynikajúce tepelnoizolačné a protipožiarne vlastnosti vďaka vysokej kvalite smrekového, ručne opracovaného dreva. Bývanie je v nich príjemné a zdravé. Pre každého záujemcu vypracujeme architektonickú štúdiu, ktorá v plnej miere zohľadňuje jeho predstavy."

Zahraniční zákazníci Drevodomu môžu využívať pri kúpe splátkový systém rozdelený do niekoľkých úhrad. V Česku pritom pôsobí dcérska spoločnosť Drevodom Rajec CZ v Tábore. „Na naše zruby si možno vziať aj hypotekárne úvery z komerčných bánk alebo zo Štátneho fondu rozvoja bývania," dodáva konateľ Bronček.

Netradičná výroba

Na výrobu používa Drevodom výberovú, masívnu, smrekovú guľatinu. Ručne opracovanie nenarúša jej okrajové letokruhy, ako je to pri hranolových zrubových stavbách. Vďaka nemu si zachová prirodzenú zbiehavosť guľatiny, jedinečný rustikálny vzhľad a dlhú životnosť. „Guľatinu na zruby starostlivo vyberáme z konkrétnej lokality, odkiaľ ju prevážame na manipulačnú skládku," prezrádza Bronček z tajomstiev výroby.
Životnosť domov je až 200 rokov, sú celoročne obývateľné. Vo vnútri je možné uplatniť aj moderné architektonické riešenie. Záruka na stavbu sú tri roky, na nosnú konštrukciu až 30. „Ako nadštandardnú službu ponúkame stavbu zrubov z predsušeného dreva, umožňuje to okamžité bývanie," dopĺňa Bronček. V procese výstavby sa používajú výhradne ekologické materiály, nátery na báze oleja a včelieho vosku alebo ovčie rúno ako tepelný izolant drážok.

Zrub za tri mesiace

Výrobca zhotoví vo svojom výrobnom areáli skeletovú konštrukciu, po rozmontovaní ju kamiónmi prevezie na stavbu a znova zmontuje. „Dodávka skeletu trvá tri mesiace, pri klasickej hrubej stavbe je to šesť až osem mesiacov," porovnáva Bronček. Miestne firmy dom napoja na kanalizáciu, vodu a elektrinu v súlade s normami príslušnej krajiny. Zákazník si vyberá dom z katalógu alebo si môže vytvoriť vlastnú predstavu. Spoločnosť investuje do technického vybavenia niekoľko miliónov korún ročne. V prechádzajúcich rokoch vybudovala dve prevádzky, sušiareň a ďalšiu prevádzku na spracovanie dreva. Ako prezrádza Bronček, v tomto roku získajú európsky certifikát CE a certifikát na systém riadenia kvality. Okrem toho sa chystajú vstúpiť do Medzinárodnej asociácie výrobcov kanadských zrubov (ILBA).

Zruby Rajec dosiahol vlani obrat 90 miliónov korún, v tomto roku ho plánujú na 120 miliónov. Spoločnosť zamestnáva okolo 130 zamestnancov zväčša z Rajeckej doliny.

Originálny článok si môžete prečítať TU.