26.10. 2006 (TASR) – Firma vznikla v roku 1993 a dnes je známa na Slovensku i v Európe ako výrobca typických kanadských zrubov. "Vyrábame ich od roku 1995 na základne know-how kanadských odborníkov z provincie Quebec a ako prví v strednej Európe sme získali ich dôveru. Na začiatku sme ročne vyrobili päť zrubov, dnes už 50 až 60 a ich podiel na celkovej produkcie firmy je takmer 75 %. Zvyšok výroby je klasické drevné rezivo, palety alebo štiepky," hovorí majiteľ Zruby Rajec Miloš Bronček.

Firma zruby robí z masívnej guľatiny, majú 150– až 200–ročnú životnosť, dobre odolávajú poveternostným podmienkam a požiarom. "Drevené zruby majú oveľa lepšie vlastnosti ako murované domy a z tohto hľadiska sú lacné. Naše zruby neslúžia len ako chaty, ale sú vhodné na celoročné používanie, majú modernú architektúru, čomu prispôsobujeme aj marketing," zdôrazňuje Bronček. Zhruba 60 % ročnej produkcie zrubov firma predáva na Slovensku a v Česku, zvyšok vyváža najmä do Francúzska, Talianska, Chorvátska, Španielska, Portugalska a Holandska. Bronček je presvedčený, že časom čoraz viac zrubov budú predávať mimo Slovenska a Česka, pretože v pôvodných krajinách sú na to lepšie podmienky. "Je to otázka certifikácie a nášho razantnejšieho obchodu," dodáva Bronček. Drevodom má certifikáty z Výskumného a vývojového ústavu drevárskeho v Prahe, Technického skúšobného ústavu stavebného v Bratislave a pripravuje sa na európsky certifikát ETA.

V tomto roku investuje rajecký Drevodom do technológie a strojov 10 miliónov Sk, predovšetkým do zdokonaľovania výroby zrubov, čím sa zlepšujú ich parametre a zvyšuje sa produktivita práce. Firma má napríklad ako jediná v Európe technológiu na sušenie dreva, zruby sú ľahšie a ich steny sú tesné. Aj peniaze z eurofondov investoval Drevodom do nových sušiarní dreva, manipulačnej techniky a do nového výrobného areálu.

TASR © :: 29.10.2006